Despre cabinet

Este printre primele cabinete psihologice din Brașov ca urmare a apariției Legii 213 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică. În primii ani, activitatea s-a bazat în cea mai mare parte pe evaluări psihologice pentru posturi de muncă cu riscuri în ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă, dar și pentru candidații la obținerea permisului de conducere auto. Treptat, serviciile au fost diversificate, venind în întâmpinarea clienților, persoane fizice sau organizații.

Alexandru GĂIANU, titularul cabinetului, are licență în psihologie din 1998, a absolvit un master în psihologie organizaționala în 2006, iar în 2020 a absolvit doctoratul în psihologie, cu tema „Predicție și efect de mediere în apariția încălcărilor normelor rutiere”. Este specializat în psihologia traficului rutier, realizează cercetări în domeniu (accesați aici unul dintre articolele sale, care a fost publicat în Transportation Research Part F: Traffic Psychology and Behaviour), oferă consultanță și intervenție organizațională. Are o expertiză deosebită în psihologia industrial-organizațional, unde de asemenea a realizat și publicat studii (accesați aici unul dintre articolele sale, care a fost publicat în Romanian Journal of Experimental Applied Psychology). Are de asemenea expertiză în psihologia aplicata în domeniul securității publice și private (fiind autorul unui ghid de evaluare psihologică port-armă), în psihologia serviciilor și psihologia clinică. Este psiholog principal din 2008 pentru majoritatea specialităților profesionale, este supervizor, formator, coach, manager de proiect și coordonator a mai multor studii de cercetare.

Încă de la începutul existenței sale, cabinetul a dezvoltat servicii de selecție profesională pentru firmele de recrutare, cărora le-a furnizat rapoarte de evaluare psihologică detaliate pentru candidați, rapoarte ce conțin profilul psiho-aptitudinal și de compatibilitate cu postul. Informațiile cantitative au fost însoțite mereu de interpretări ale comportamentului candidaților în contextul ocupării posturilor de muncă pentru care au fost evaluate. Acest serviciu a fost extins și la organizațiile care-și recrutează singure angajații, firme autohtone sau multinaționale.

Proiecte:

  • HR Middle Evaluation – realizarea unui instrument de diagnoză organizațională, prin intermediul căruia sunt culese informații despre atitudinea angajaților față de organizație și valorile acesteia, acceptarea sarcinilor, potențialul de a prelua noi responsabilități, deschiderea față de alții, asimilarea cunoștințelor tehnice, potențialul de învățare și capacitatea de a motiva.
  • SAS – Skills Analysis System – o bază de date care oferă feedback referitor la profilul de competențe necesar pentru ocuparea unui post de muncă.
  • Odisy – platformă on-line în care se puteau încărca chestionare și se puteau culege date de la distanță, în timp real. Platforma Odisy a fost înlocuită cu o aplicație specializată, complet adaptabilă.
  • X-Sort – aplicație on-line care realizează ”compararea pe perechi” a unui colectiv de angajați pentru a surprinde ierarhia acestora în funcție de un anumit criteriu (foarte utilizată în evaluarea performanțelor profesionale).
  • Y-Sort – aplicație on-line care realizează ”compararea pe perechi” a mai multor constructe psihologice.
  • Data integration report (DIR) – o aplicație on-line prin intermediul căreia pot fi realizate rapoarte de evaluare psihologică, de la cele mai simple (cu profil), până la cele mai complexe (cu mai multe profiluri, interpretare, indicator de compatibilitate etc.), utilizate în selecție profesională sau în psihologia clinică.